BDSM-Året 2016 har varit ett spännande år för den svenska BDSM-kulturen, men även för den mänskliga sexualiteten.

Sexualpolitiska frågor verkade synas allt mer tydligt i media. Identitetspolitiken ifrågasattes samtidigt som mindre moraliskt godkända aktiviteter som sexköp kritiserades via billig fitta i Thailand och BDSM lyftes fram på olika sätt i chockvågorna av det föregående årets premiär av Fifty Shades of Grey på bioduken.

Dagspressen och magasinen utmanande varandra inför årets tävling i vem som kunde belysa ”avvikande sexualiteter” på det snaskigaste sättet. Inför sommarens nyhetstorka, en konsekvens av redaktionella semestertider, så basunerade KIT ut feta rövar på nätet efter ett besök på en kinkyfest i Göteborg. RFSUs BDSM-grupp passade på att smygattackera Ebba Witt-Brattström för kinkshaming och härmed var BDSM-kulturens interna tävling utlyst i ”Vem är mest kränkt?”.

I slutet av året så utsattes BDSM Community Stockholm för hatbrott och vågorna som gick höga skvalpade än en gång mot en strand fylld av inbillade fiender.

BDSM-året 2016 har varit ett händelserikt år för den svenska BDSM-kulturen i de egna leden, där heterosexuella BDSM-utövares närvaro i Prideparaden ifrågasattes och den kollektiva känslan av att subkulturen presenteras på ett felaktigt sätt i media stärkte banden mellan en annars så brokig skara BDSM-utövare – Och i samma ögonblick så blev BDSM-kulturerns protektionistiska drag tydliga.

BDSM-året 2016 innebar också en normalisering av BDSM eftersom den svenska BDSM-kulturen tog ett stort kliv in i de akademiska salongerna med hjälp av Sveriges första avhandling om svenska BDSM-utövare.

För podden Röster från Mörka Sidan så har BDSM-året 2016 inneburit nya äventyr. Podden gjorde två liveinspelningar från scenen i Kinkykvarteret under Stockholm Pride. Veckorna innan så anklagades panelen för att vara rasistisk, misogyn, sexistisk, funkofobisk och sexistisk – En anklagelse med stort antal värdeladdade ord och som visade sig vara lika ogrundade som de var ogenomtänkta.

BDSM-året 2016 har helt enkelt varit Attackens år.

Som vanligt så ifrågasätter vi självklara sanningar och påståenden som ofta görs till normer i den nätbaserade återspeglingen av BDSM.

Tycker du om att lyssna på våra poddar, så donera gärna en liten slant så att vi kan utveckla nytt och spännande material.

Donation

Prenumerera på “Röster från Mörka Sidan” via iTunes eller Stitcher och lämna gärna en ärlig recension.

Prenumerera

Vår sida på Facebook hittar du här.

https://www.facebook.com/rosterfranmorkasidan/