Om du gillar “Röster från Mörka Sidan”, ta då och rösta på oss i Daytonas Podcastpris 2015!

Vi är nominerade i kategorierna “Bästa förnyare/inspiratör”, “Bästa Livsstil” och “Sveriges bästa podcast” – Så slå ett slag för BDSM och acceptans i svensk media genom att gå in och rösta på oss!

BDSM-normer är en intressant begrepp, frågan är om det finns några?

Vi är omges av normer hela tiden, oavsett vad vi gör. Normer kan vara bra, men det finns även normer som påverkar oss negativt och förhindrar oss att vara oss själva. Det går helt enkelt inte att undvika normer, på gott och ont.

När det gäller den svenska BDSM-kulturen, så ägnar den sig gärna åt att normkritiska diskussioner i förhållande till det omgivande samhället. Vi som är en del av BDSM-kulturen ägnar oss gärna åt att utmana existerande normer som finns i den omgivande “vaniljvärlden” och vi diskuterar mer än gärna vad de innebär – Att vara normkritisk är viktigt om man är en öppensinnad BDSM-utövare och efter ett glas rödvin eller två så kommer det ofta fram ett antal planer på hur vi skall förändra vaniljvärldens så snäva normer.

Vi har ofta åsikter om hur vaniljvärlden attackerar swingersklubbar eller porträtterar BDSM-utövare på ett felaktigt sätt i Fifty Shades of Grey.

Däremot är vi inte lika duktiga på att se de normer som vi själva bygger, de som syftar till att tala om vad som är “bra” eller “dålig” BDSM. Vi ser sällan de normer som sorterar ut olika utövare och ställer dem emot varandra.

“Mandom är fel och Femdom är rätt, mer polarisering till alla ropen skalla!”

Det finns massor med absoluta uttalanden om BDSM ibland utövare själva, uttalanden som sedimenteras och görs till normer, i en kultur som annars slår sig för bröstet och framhäver att den är normkritisk.

Trots detta tycks det vara extremt svårt för att se vilka BDSM-normer som vi själva skapar och att vi är hemmablinda framstår väldigt tydligt i en hel del fall.

Det kan ju inte vara så att vi själva inte odlar några BDSM-normer, eller?

Följ med på en resa i två delar där Åsiktsmaskinen diskuterar hur BDSM-normer skapas, betydelsen av dem och framför allt vilka BDSM-normer som man upplever finns inom den svenska BDSM-kulturen.

I det här avsnittet av “Röster från Mörka Sidan” tar vi även upp följande frågeställningar:

  • Vilka slutsatser kan man dra av dokumentären “Sextemplet” när det gäller normer?
  • På vilka sätt reagerar människor när de möter sådant som ligger bortom normerna?
  • Hur kan man definiera en BDSM-norm?
  • Hur kan normer se ut på olika nivåer?
  • Vad är egentligen “normalt”?

Som vanligt så ifrågasätter vi självklara sanningar och påståenden som ofta görs till normer i den nätbaserade återspeglingen av BDSM.

Tycker du om att lyssna på våra poddar, så donera gärna en liten slant så att vi kan utveckla nytt och spännande material.

Donation

Prenumerera på “Röster från Mörka Sidan” via iTunes eller Stitcher och lämna gärna en ärlig recension.

Prenumerera