Den 10 november är sista dagen du kan rösta på Röster från Mörka Sidan i Daytonas tävling för podcasts. Om du gillar “Röster från Mörka Sidan”, ta då och rösta på oss i Daytonas Podcastpris 2015Vi är nominerade i kategorierna “Bästa förnyare/inspiratör”, “Bästa Livsstil” och “Sveriges bästa podcast” – Så slå ett slag för BDSM och acceptans i svensk media genom lägga din röst!

I förra avsnittet inledde vi vår diskussion om normer, hur de uppkommer och varför de finns. Vi gick längs en stig av arga franska mjölkbönder och svenska knytnävar i fickan för att komma fram till varför normer bildas i grupper och hur de påverkar oss i olika sociala kontexter. Hur vi än vänder och vrider på oss med sköna begrepp som normkritiskt perspektiv så går det inte att komma undan normer, i en hel del fall så är normer till och med nödvändigt.

I det här avsnittet så puttrar åsiktsmaskinen vidare på sin stig av normer för att helt enkelt sätta tänderna i de BDSM-normer som finns inom den svenska BDSM-kulturen som är normstyrd i allra högsta grad. Frågan är hur tokiga BDSM-normerna inom den svenska BDSM-kulturen egentligen är – Kom nu ihåg att det är viktigt med ett normkritiskt perspektiv, det är ju till och med en norm i sig själva att vara normkritisk.

I det här avsnittet av “Röster från Mörka Sidan” tar vi även upp följande frågeställningar:

  • Vilka BDSM-normer ser vi i den svenska BDSM-kulturen?
  • Har pisk och smisk blivit en av de BDSM-normer som finns?
  • Får man skada någon när man håller på med BDSM?
  • Har eftervård blivit en begränsande norm?
  • Har sessionstänket betydelse för de BDSM-normer som finns?
  • Är samtycke verkligen så feministiskt egentligen?
  • Kan man verkligen strunta i att prova saker på sig själv – Vad säger dagens BDSM-normer?
  • Vad kan man göra för att balansera de normer som begränsar BDSM-kulturren?

Som vanligt så ifrågasätter vi självklara sanningar och påståenden som ofta görs till normer i den nätbaserade återspeglingen av BDSM.

Tycker du om att lyssna på våra poddar, så donera gärna en liten slant så att vi kan utveckla nytt och spännande material.

Donation

Prenumerera på “Röster från Mörka Sidan” via iTunes eller Stitcher och lämna gärna en ärlig recension.

Prenumerera