Play

Bra BDSM, vad innebär det?

Det är en intressant fråga som det finns många svar på och minst lika många åsikter kring vad som just kännetecknar “bra BDSM”.

Det finns dom som menar att bra BDSM bygger på att den Dominanta tar allt ansvar och leder den undergivna genom snårskogen av BDSM-utlevnad med hjälp av kärlek och principiella filosofier som SSC (Safe, Sane & Consensual). Andra menar att bra BDSM kännetecknas av lydiga undergivna som aldrig ifrågasätter en order och tar bestraffningar stup i kvarten. Vissa anser att bra BDSM utgår från hur “seriös” man är i sin roll som Dominant eller undergiven, några andra menar att bra BDSM bygger på etablerade normer kring vad som är “rätt och riktigt” utifrån samhälleliga värderingar och juridiska principer.

Det finns helt enkelt många som gör anspråk på att ha de rätta verktygen för att kunna kravmärka BDSM för alla andra.

En, något luddig, gemensam nämnare för de flesta definitioner av vad som kännetecknar bra BDSM är att de bygger på en felaktig uppfattning om att bra BDSM är något som i viss mening är mätbart, något som kan värderas utifrån de aktiviteter som genomförs eller något som bygger på en generell överenskommelse kring vad det innebär.

Panelen i podcasten om BDSM “Röster från Mörka Sidan” menar att det är fel väg att gå.

Bra BDSM börjar med dig själv.

Bra BDSM bygger på vilka fantasier, förväntningar och krav du har på den BDSM som just du vill utöva som enskild individ – Bra BDSM utgår i huvudsak från just dig.

Därför är det viktigt att du funderar på vilka fantasier du har, hur dessa påverkar dina förväntningar och hur dina krav ser ut.

Panelen diskuterar vilken betydelse fantasier har för utvecklingen av olika former av BDSM-utlevnad och om vi inte är tydliga med våra krav och förväntningar inför varandra så kan det leda till besvikelser och missförstånd när man väl befinner sig i en session. Panelen menar att det finns en tankekedja som man kan förhålla sig för att öka chanserna för att man skall få uppleva den där sessionen som man drömmer om eller om man vill uppnå ett tillstånd av känslor som man längtat efter. Det är en enkel tankekedja som ligger bortom floskler som “seriös Dominant” eller “oseriös undergiven” och vad olika roller har för krav på sig.

Tankekedja för "Bra BDSM" enligt panelen i podcasten "Röster från Mörka Sidan"

Tankekedja för din definition av vad som är bra BDSM för dig.

Det handlar helt enkelt om att börja fundera på vad bra BDSM innebär för just dig.

Glöm checklistor, glöm nätkampanjer som syftar till att kravmärka BDSM och glöm generella karaktärsbeskrivningar som tydligt proklamerar vad som är goda eller onda BDSM-utövare – Börja tänka utifrån vad just du vill uppnå och var tydlig med detta i din kommunikation med andra BDSM-utövare.

Vad som är “bra BDSM” är med andra ord högst individuellt.

I det här avsnittet av podcasten “Röster från Mörka Sidan” tar vi även upp:

  • Vad innebär fantasi, förväntningar och krav?
  • Kan man uppnå bra BDSM-utlevnad om man hoppar över något steg?
  • Finns det fantasier som man aldrig bör leva ut?
  • Finns det fantasier som vi aldrig bör tänka kring?
  • Finns det situationer där det lätt uppstår slarv kring stegen?
  • Några exempel på när det har gått fel?
  • Vad är hårda respektive mjuka krav?

Som vanligt så ifrågasätter vi självklara sanningar och påståenden som ofta görs till normer i den nätbaserade återspeglingen av BDSM.

Prenumerera på “Röster från Mörka Sidan” via iTunes eller Stitcher och lämna gärna en ärlig recension hos någon av dom.

Prenumerera