Ett nej är alltid ett nej!

Det är en mening som upprepas som ett mantra i en tid där tafsande ungdomar på musikfestivaler skapar stora rubriker i dagstidningarna. När den här typen av fenomen lyfts fram av pressen, så är det inte så konstigt att man diskuterar vad ett nej betyder inom BDSM-kulturen.

Tyvärr så drabbas diskussionerna inom den svenska BDSM-kulturen av samma svartvita perspektiv som så många andra diskussioner på nätet. Förenklingar är det nya svarta och om man diskuterar ett nej så är det ett manipulerande som sorteras in under det nya vita.

Vi lär även våra barn ”Ett nej är alltid ett nej” som en sorts läxa i personlig integritet och rätten till sin egen kropp. I nästa ögonblick så bortser vi från ”Ett nej är alltid ett nej” när vi pekar mot tonåringens rum och kräver att de skall städa upp i röran som växt under ett antal månader.

Åsiktsmaskinen sätter, i säsongens första avsnitt, tänderna i en diskussion som ofta präglas av brist på nyanser och absoluta uttalanden.

För det är självklart att man får diskutera ett nej, trots alla påståenden om att ”ett nej är alltid ett nej”.

Det är inte mer komplicerat än att det handlar om mänsklig kommunikation som har till syfte att skapa en gemensam förståelse.

Åsiktsmaskinen pratar även upp den svenska BDSM-sommaren, rosa svart och Kinkykvarteret under Stockholm Pride och man berör även följande frågeställningar:

  • Varför blir reaktionen och tonen så stark när man upplever att vi bör diskutera kring ett nej?
  • Nej är alltid ett nej” är en helig princip, men beror den inte på sammanhang och hur det yttras?
  • Varför bör vi förhandla kring uttryckta ”ja” och ”nej” inför en session

Länk till dagboken som varit inspiration för den här diskussionen: Ett “nej” är början på en förhandling.

Som vanligt så ifrågasätter vi självklara sanningar och påståenden som ofta görs till normer i den nätbaserade återspeglingen av BDSM.

Tycker du om att lyssna på våra poddar, så donera gärna en liten slant så att vi kan utveckla nytt och spännande material.

Donation

Prenumerera på “Röster från Mörka Sidan” via iTunes eller Stitcher och lämna gärna en ärlig recension.

Prenumerera

Vår sida på Facebook hittar du här.

https://www.facebook.com/rosterfranmorkasidan/