Play

Fifty Shades of Grey hade premiär den trettonde februari 2015 på de svenska biograferna och publiken strömmade till som aldrig förr.

Debattens vågor kring Fifty Shades of Grey gick höga mot åsikternas vågbrytare, alla ville ha en del av den uppmärksamhet som filmen genererade och i huvudsak kunde man urskilja tre olika grupper som diskuterade filmens påverkan på vårt samhälle.

 • Feminister som hävdade att filmen backade den kvinnliga frigörelsen tillbaka till femtiotalet samtidigt som den normaliserade våld i nära relationer och våldtäkt
 • Sexterapeuter som ansåg att fler människor nu kunde, med filmen som hjälpmedel, utforska pisk, smisk och “BDSM-sex”
 • En överraskad BDSM-kultur som ondgjorde sig över att Fifty Shades of Grey inte var SSC eller RACK och att filmen nu skulle leda till att okunniga vaniljmänniskor skulle kasta sig över BDSM utan att veta vad dom egentligen gav sig in på

Istället för att gissa hur den genomsnittlige biobesökaren, som valt att se Fifty Shades of Grey, förhåller sig till filmen och BDSM så valde åsiktsmaskinen i Röster från Mörka Sidan att besöka Filmstaden i Helsingborg på premiären för att fråga vad människor anser om filmens påverkan och vad man känner till om BDSM.

Deras svar finns med i det här avsnittet av Röster från Mörka Sidan.

Nu har Fifty Shades of Grey setts av tusentals biobesökare och frågan är egentligen om filmen har fått så stor effekt som en del människor förutspått.

Vi anser att filmens påverkan är marginell och extremt överdriven, om man tittar på de negativa konsekvenser som förutspåddes. Däremot är det bra att filmen har belyst och skapat en diskussion kring BDSM – Även om stora delar av debatten har varit relativt onyanserad och ogenomtänkt eftersom den antagit att människor inte har förmåga att skilja på fantasi och verklighet.

Vi har även gjort en högst ovetenskaplig undersökning för att se om Fifty Shades of Grey har inneburit att en stor mängd nya BDSM-utövare har tillkommit. Resultatet presenteras tillsammans med information om var man kan hitta kurser för nybörjare.

Åsiktsmaskinen i Röster från Mörka Sidan tar härmed död på en del myter kring hur lättpåverkade svenska biobesökare är och hur pass mycket en film som Fifty Shades of Grey förhärligar övergrepp. För oss står det klart att vara BDSM-utövare, moralist eller feminist med aversion mot Fifty Shades of Grey är ingen ursäkt för att se ner på andra människors förmåga att skilja på fiktion och verklighet.

Den svenska biopubliken klarar helt enkelt av att förhålla sig till både BDSM och de fantasier som porträtteras i Fifty Shades of Grey.

Vi pratar även om att Röster från Mörka Sidan numera finns på Facebook och att det är fritt fram att Gilla oss här.

I det här avsnittet av Röster från Mörka Sidan tar vi även upp följande frågeställningar:

 • Bryter Fifty Shades of Grey mot SSC eller RACK?
 • Kommer Fifty Shades of Grey att skicka tillbaka den kvinnliga frigörelsen till femtiotalet?
 • Är det rimligt att kräva att en fiktiv film skall återspegla BDSM på ett realistiskt sätt?
 • Är Ana en bräcklig undergiven och Mr Grey en självförhärligande narcissist?
 • Är Fifty Shades of Grey en film som hyllar våldtäkt och våld i nära relationer?
 • Visar Fifty Shades of Grey några aktiviteter som kan anses vara farliga för vaniljmänniskor?
 • Varför har BDSM-kulturen en tendens att se ner på människor som inte håller på med BDSM?
 • Har den svenska BDSM-kulturen drabbats av en hjärnfjärt när det gäller Fifty Shades of Grey?

Som vanligt så ifrågasätter vi självklara sanningar och påståenden som ofta görs till normer i den nätbaserade återspeglingen av BDSM.

Prenumerera på “Röster från Mörka Sidan” via iTunes eller Stitcher och lämna gärna en ärlig recension hos någon av dom.

Prenumerera