Den svenska BDSM-kulturen är kanske en kultur där kategoriseringar helst inte skall existera, i alla fall inte ofrivilligt tilldelade sådana. Som BDSM-utövare så antas det att du får definiera dig utifrån vad du själv vill och baserat på hur du ser dig själv.

Men allt har sitt pris och i praktiken så är denna sköna relativism inte så lätt att genomföra. Genom att kalla dig något, så väcker du både förväntningar och förutfattade meningar hos den som iakttar dig eller lyssnar till din kategorisering. Att kategoriseringar ställer till det i vår kommunikation med varandra blir kanske smärtsamt uppenbart när man upptäcker att innebörden av att vara en masochist, dominant eller annan valfri kategori inte alltid är så självklar för alla människor.

Att kategorier kan vara olika laddat för människor är oundvikligt, för någon är en kategori någonting positivt, för någon annan är den mest negativt. Mest av allt så är det nog så att kategorisera sig själv eller andra är en väldigt mänsklig aktivitet som vi alla ägnar oss åt i olika former.

Behöver vi kategoriseringar ibland oss BDSM-utövare, gör kategoriseringarna någon nytta och vilka kategoriseringar anses vara olämpliga att använda. Åsiktsmaskinen tar språng utifrån sina egna resor och vad de har inneburit för var och en att komma fram till vad man har valt att kalla sig. Vad är den upplevda skillnaden mellan att vara polyamorös eller relationsanarkist och går det att vara en dominant sado-masochist?

Det är några av frågeställningarna som Åsiktsmaskinen i Röster från Mörka Sidan skall ta sig igenom, samtidigt som den frikostigt delar med sig av sina egna fördomar och kategoriseringar.

Som vanligt så ifrågasätter vi oss själva, utmanar självklara sanningar och påståenden som ofta görs till normer.

Tycker du om att lyssna på våra poddar, så donera gärna en liten slant så att vi kan utveckla nytt och spännande material.

Donation

Prenumerera på “Röster från Mörka Sidan” via iTunes eller Stitcher och lämna gärna en ärlig recension.

Prenumerera

Vår sida på Facebook hittar du här.

https://www.facebook.com/rosterfranmorkasidan/