Play

BDSM & Fifty Shades of Grey skapar moralpanik runtom i landet. Vi får skrämselhicka när vi skall prata med våra barn om sex och nakenhet anses vara olämpligt i olika sammanhang. Sinatra, Mistress Bambi och Hex tar sig an moralpaniken och ifrågasätter varför allting måste göras så förbannat komplicerat.

BDSM & Fifty Shades of Grey har under lång tid kopplats ihop, även om man ibland kan undra varför. På ett övergripande plan så kan man säga att det finns två läger inom BDSM kulturen: Det ena anser att Fifty Shades of Grey och BDSM inte hör ihop eftersom trilogin ger en felaktig bild av BDSM, medan det andra lägret anser att boken har bidragit till att det skapas nya BDSM-utövare som hittar sin väg in i BDSM-kulturen och då spelar det ingen roll om böckerna tillhandahåller en sanningsenlig bild av BDSM eller inte.

Oavsett vilket, så tycks BDSM & Fifty Shades of Grey bli sammanförda på olika sätt.

Utöver detta så verkar det också finnas en tro på att när filmen kommer ut i början av 2015, så kommer BDSM-kulturen att översvämmas av okunniga vaniljmänniskor som inte riktigt vet hur man för sig inom den Svenska BDSM-scenen och att detta kommer att belasta alla som anser sig vara erfarna och som redan befinner sig inom BDSM-kulturen.

Vi är inte övertygade om att Fifty Shades of Grey-effekten kommer att bli så stor som en del förutspår.

Det är nämligen skillnad på att konsumera “fin-porr” och att leva ut saker i verkligheten.

För att filmen skall påverka människor till att bli aktiva BDSM-utövare, så måste tanken finnas där redan innan man får upp ögonen för filmen. Böckerna har funnits ute på marknaden ett bra tag och kan anses vara välkända och deras popularitet har hittills inte skapat en anstormning till BDSM-kulturen.

Förutom att BDSM-kulturen känner sig kluvna till BDSM & Fifty Shades of Grey, så finns det andra typer av moralpaniker i samhället som man kan ställa sig frågande till.

Feministiskt Initiativ vill förbjuda porr, barn får inte visa sig nakna och bilder på Facebook med ammande kvinnor plockas bort.

Är vi på väg mot en viktoriansk och konservativ syn på sex, människokroppen och sexualitet i allmänhet?

Den frågan och del andra är något som panelen diskuterar kring i det här avsnittet av “Röster från Mörka Sidan”.

Vi passar även på fira genom att räcka tungan åt våra belackare som hånfullt trodde att vi inte skulle vara kvar under så lång tid med vår podcast. Vi firar vårt jubileumsavsnitt, vi fyller ju tio, och vi räknar med att vara kvar under ett bra tag till. Det finns ju fortfarande många märkliga saker inom den svenska BDSM-kulturen som går att diskutera. Det spelar ingen roll om ni gillar eller ogillar oss, vi gillar er oavsett vilket!

Vi tar även upp:

  • Varför är det så känsligt att diskutera sex med sina barn?
  • Har våra barn svårt för att prata sex med sina föräldrar?
  • Är det känsligare att diskutera BDSM och barn jämfört med sex och barn?
  • Vad innebär “lagomhetsprincipen”?
  • Varför skall man skämta med sina barn om sex?
  • Går det bra att ha BDSM-utlevnad när man har barn i närheten?
  • Är tuttar ett vapen eller något man går runt och visar på stranden?
  • Som vanligt så ifrågasätter vi självklara sanningar och påståenden som ofta görs till normer i den nätbaserade återspeglingen av BDSM.

Prenumerera på “Röster från Mörka Sidan” via iTunes eller Stitcher och lämna gärna en ärlig recension hos någon av dom.

Prenumerera