Vi förfäras.

Vi förfäras över det senaste utspelet i Ryssland, att människor med mental ohälsa inte skall tillåtas köra bil. Ett utspel som med all säkerhet får de flesta inom kinkvärlden att skaka på huvudet.

Även jag skakar på huvudet eftersom det inom ramen för den ryska definitionen av mental ohälsa även ingår vad som, i Ryssland, anses vara ohälsosamma sexualiteter. Transpersoner och människor med olika fetischer är numera måltavlan för Putins klassiska försök att samla en splittrad befolkning genom att peka ut yttre fiender och avvikelser som man kan enas emot. Att kränka andra länders gränser och människors rättigheter är ett sätt för den ryska björnen att demonstrera styrka och makt.

Dock så finns det även en maktdemonstration, som riktar sig mot den egna befolkningen, dold i förbudet mot att människor med avvikande sexualiteter skall få köra bil.

Avviker du för mycket från “mallen”, så kommer du att begränsas.

Mallar är lätta att förhålla sig till när dom tydligt pekar ut vad som är extremt, majoriteten av människor anser sig ju inte vara extrema. Mallar skapar en trygghet för många människor på olika sätt och gör det i regel lättare att förstå de förväntningar som finns i olika sammanhang.

Men det finns mallar som är outtalade, som förändras kontinuerligt och smygande.

Oftast utan någon specifik anledning.

Rätt som det är finns dom bara där och vi slutar att tänka för att sedan följa blint.

I Sverige, framför allt inom BDSM-kulturen, så förfäras vi över hur människor med samma sexuella uttryck som oss själva behandlas i Ryssland. Vi känner empati inför den sortens behandling. Det har ju inte gått så många år sedan vi blev “friskförklarade” i och med att socialstyrelsen tog bort sjukdomsdefinitionerna som var kopplade till olika typer av fetischer i diverse manualer som används i arbetet för att fastställa diagnoser som kan kopplas till vad som i allmänna ordalag kallas psykisk ohälsa.

Vi förfäras eftersom sambandet mellan en “ohälsosam sexualitet” och den typ av bilkörning som kan anses som farlig för allmänheten är obefintligt. Det är enbart ett taffligt försök att föra samman egenskaper som inte hör ihop.

Det finns helt enkelt inget samband.

Därför luktar den ryska björnen i Putins rike illa och den dansar dåligt också.

Trots att det är ett dåligt cirkusnummer som kännetecknas av dålig retorik och hets vars enda syfte är att förena, så fungerar det. Människor har en benägenhet att följa det som känns enkelt att följa, de rätta värderingarna och de rätta åsikterna som väcker minst obehag för den egna individen.

Så fungerar säkert för stora delar av den ryska allmänheten också.

I Sverige så förfäras vi likt törstande djurrättsaktivister som står utanför cirkusen. Vi skriker rättvisemantran som vi fått via modersmjölken från Moder Sveas folkhemstuttar och omhuldande curlingföräldrar som aldrig lämnat hennes sköte av trygga villaområden där vi alla vet var vi har varandra.

Vi skriker “sexuellt förtryck” och “rättvisa åt alla”. Ingen är sjuk i huvudet för att man gillar smisk eller latex och bil kan man köra trots att man har bytat kön från kuk till fitta.

Mellan förmågor, mental ohälsa och sexuellt uttryck finns det minsann inga tydliga samband och den som försöker hävda något annat utesluts väldigt fort ur de inkluderande människornas rike.

I vårt land står vi nämligen upp för vad som är rätt och riktigt.

På siter som Darkside, som är Sveriges främsta samlingsplats för människor med en faiblesse för fetischism och BDSM, frodas öppensinnade diskussioner där alla har rätt att vara precis som dom vill vara.

Bakom anonymitetens skira slöjor så dansar Darksides påvar och tangentbordsprimadonnor i ballerinakjolar genom en myriad av diskussioner där det naturliga sambandet mellan kön, narcissism och sexuellt uttryck fastställs om och om igen via retoriska piruetter, kollektiv åsiktsonani, +1 och som till sist avslutas med en euforisk gemensam styrkekram.

I Darksides öppensinnade rike diskuteras det fritt kring det irrationella i att hävda samband mellan utmanande klädsel och brott. Det finns ju trots allt ett tydligare samband mellan kön, sexuell roll och benägenheten att råka illa ut.

Offerkofta trumfar verklighetsförankring i majoriteten av diskussioner och mallarna radas upp gång på gång. På Darkside står det klart och tydligt hur man får vara som Dominant och hur man inte får vara som undergiven.

Få vill uttrycka avvikande åsikter, diskussioner är jobbiga och det är alltid lättare att kämpa för andra än för sig själv.

Ingen förfäras.

Inte ens jag.

Men i slutändan är det kanske inte så stor skillnad på ryska björnar och svenska tangentbordsprimadonnor som skriker ut falsarier med stora bokstäver i form av samband mellan psykisk ohälsa, kön och sexualitet?

I Sverige står vi upp för vad som är rätt och riktigt och därför vill jag ge dig ett gott råd.

Ta en ordentlig titt på dig själv i spegeln och ställ dig frågan, “Är jag bättre än Putin?”. Om spegelbilden visar en björn i ballerinakjol, så vet du svaret och då har du all anledning att förfäras.

Du luktar nämligen lika illa som den ryska björnen och du dansar precis lika dåligt.