Play

“SSC gör så att allting känns tryggt och säkert när man sysslar med BDSM”

“RACK är till för galningar utan gränser”

BDSM-utövare vill känna sig säkra på det som man gör, men mytomspunna uttalanden är inte helt ovanligt när man diskuterar säkert BDSM-utövande.

Det finns ett antal säkerhetsparadigm, eller filosofier om man så vill, som används som grund för sätt att förhålla sig till säkerhet och risker i samband med BDSM-utövande. Det finns två paradigm som är vanliga inom den svenska BDSM-kulturen, SSC (Safe Sane Consensual) och RACK (Risk Aware Consensual Kink).

Det är heller inte helt ovanligt att dessa paradigm ställs emot varandra i diskussioner kring säkerhet.

I det här avsnittet ställer vi SSC och RACK i varsin ringhörna och låter dessa två filosofier slåss emot varandra i en boxningsmatch på liv och död. Det är helt enkelt dags att göra upp med den moralistiska rörelsen som jämt och ständigt drar upp SSC som ett argument för att särskilja vem som är en “god” respektive “ond” BDSM-utövare. Vi låter uppercuten vina mot paradigmens glaskäkar när vi en gång för alla diskuterar om RACK-anhängare är oetiska och omoraliska BDSM-utövare.

Det är helt enkelt århundradets boxningsmatch, där åsiktsmaskinen i “Röster från Mörka Sidan” upp fighten med moralismen, myterna och annat trams som cirkulerar kring hur olika BDSM-utövare väljer att förhålla sig till något viktigt som säkerhet och rätten till individuella beslut.

I det här avsnittet tar Åsiktsmaskinen även upp:

  • Vad är SSC och RACK?
  • Kan man dö om man inte utgår från SSC?
  • Vad innebär “Safe” och “Sane” egentligen?
  • Har SSC missbrukats så pass mycket att det har spelat ut sin roll?
  • Är det vanligt med “knivsex” och “amputationssex” ibland svenska BDSM-utövare?
  • Vilket paradigm vinner boxningsmatchen mellan RACK och SSC?
  • Kan Mister-A tillfredsställa en kvinna på fem sekunder, på ett säkert sätt?

Som vanligt så ifrågasätter vi självklara sanningar och påståenden som ofta görs till normer i den nätbaserade återspeglingen av BDSM.

Prenumerera på “Röster från Mörka Sidan” via iTunes eller Stitcher och lämna gärna en ärlig recension hos någon av dom.

Prenumerera